sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kevättyöt alkoivat

Oikeastaan kevättyöt alkoivat jo pari viikkoa sitten kun sain postista taimet. Kun sainne istutettua isompiin ruukkuuihin olen kuljetellut niitä päivisin ulkoilemaan. Myös mansikantaimia, vaikka eihän mansikka pakkasta pelkää, kun ei ole vielä kukassa.
Tänään istutin vademamansikat maahan ja tein kaksi mansikka-amppelia, kaksi tainta kumpaankin. Vielä amppelimansikoita odottaa istuttamista säkkiin ja ehkä yksi amppeli sisarelle. Aion jättää mansikat ulos talon seinän suojaan. Kukan taimet täytyy tuoda sisään. Yöpakkasia on vielä pitkään luvassa.
Eilen ja tänään siis siivosin mansikkapenkin ja siirsin toiseen penkkiin lisää viime syksyn rönsyjä. Lannoitteeksi kalkkia ja Pk (syys)lannoitetta, etteivät tee lehtiä vaan marjoja. Täytyy seurata, pitäisikö hiukan heittää myös kanankakkaa. Loput lannoiteseoksesta heitin karviaispensaiden juurelle.

Tänään istutin myös valkosipuleita talvivalkosipuleiden jatkoksi samaan penkkiin. Tosin en tiedä, miten paljon siinä oli syksyllä istutettuja valkosipuleita. Vain muutama on pinnalla ja jos syksyllä laitoinkin jotakin merkkejä, peurat ja linnut ovat ne sekottaneet.
Porkkanoita voisi vielä kylvää jo, kunhan saa maan siihen kuntoon. Terassilla on parvekelaatikossa salaattia kasvamassa, laitoin siihen myös pari kaupasta ostettua salaattiruukkua, jos vaikka tekisivät toisen sadon.
Tulppaanit ovat vasta nupussa, mutta voikukka jo kukkii. Narsissit sen sijaan kyllä kukkivat.


sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Kevät jatkuu

On yli kuukausi aikaa siitä, kun kirjoitin, että tulppaanien ja krookusten nirkot ovat näkyvissä. Nyt krookukset ovat jo kuihtuneet, mutta laitetaan muistoksi kuva ensimmäisestä krookuksesta. Se on otettu 11.3. 2013.


Tulppaanien ja narsissien lehtiä on ollut jo kuukauden kasvussa, mutta kasvu on ollut hidasta, syynä varmaan yöpakkaset. Nyt yöpakkasten pitäisi päättyä, toivottavasti se nopeuttaa kasvua. 
Mutta pieni on vikkelä. Ensimmäiset narssit ovat kukassa. Pienet - kai viime keväänä istutetut. 
Kevät on myös sikäli alkanut, että sain puutarhuriltani taas ensimmäiset taimet: 10 amppelimansikkaa, jättiverenpisaroita, miljoonakelloja, vadelmamansikoita ja petunioita. Ja pioniunikon siemeniä, vaikka luulin niiden olevan myös taimia. Hain taimet tiistai-iltana, mutta sain laitettua ne multaan vasta torstaina ja silloin yksi mansikka oli jo kuivunut. Toivottavasti muut pysyvät hengissä. Taimet ovat nyt eteisen ikkunalla. Vien niitä varmaan ulos vasta pääsiäisen jälkeen, koska olen pääsiäisenä taas muutaman päivän pois.
Kauniina päivinä olen hiukan haravoinut ja sahannut ja leikellyt isoja oksia polttopuiksi. Sitä hommaa riittää, sillä aion hakata matalaksi sisääntulotiellä olevan pienen metsikön. Siinä on jo iso aukko ja viimeksi myrsky oli katkaissut koivun. Metsuri on jo tilattu. Sanoin, että jos saa jäämään kauniita pieni koivuja tai kuusia, hyvä. Eniten surettaa pihlaja, mutta sekin on niin lähellä tietä ja vanha, että annan mennä. Ajattelin istuttaa tilalle pihlajan, jossa on syötäviä marjoja.
Kävin jo joku päivä hyvästelemässä puut, halailin ja silittelin ja pyytelin anteeksi.