perjantai 23. toukokuuta 2014

Kuumaa edelleen

Tämä päivä oli eilistä kuumempi. Aamulla kylvin pavut eilen tehtyihin penkkeihin ja istutin vielä muutaman valkosipuli talvivalkospulien täydennykseksi. Sitten katsoin, että ennuste lupaa ensi viikoksi siedettävämpää ilmaa ja niinpä vetäydyin sisätöihin. Ja keksin, että nyt on hyvä aika viedä roskat autotallista kaatopaikalle.
 Palatessa ostin muutaman samettiruusun ja pari timanttikukkaa, joiden nimen kysyin, kun olin maksamassa kassalla. Katsotaan, miten menestyvät. Samettiruusut on tarkoitus laittaa isoon pataan. Sekottelin sen multaa ja jätin pienet juuret pintaan kuivumaan, istutan huomenna. Eilen sain sentään viimeisetkin puutarhurilta tilatut kukat isoihin ruukkuihin.
Hiukan kastelin illalla: aamun kylvöksiä ja mansikoita ja porkkanoitakin, jotka jo itävät. Mutta harson alla viihtyvät rikkaruohotkin, pitäisi jo aloittaa kitkentäkierros, vaikka kaikkia ei ole kylvetty.
Ruusut ovat vielä arvoitus. Katsoin viime vuoden merkintöjä, vasta kesäkuussa olivat heränneet. Ehkä siis on toivoa vielä.

torstai 22. toukokuuta 2014

Hellettä

Pitkästä aikaa koko päivä kotona ja puutarhatöissä. Tosin helle (+25 astetta) on  minulle liikaa, pitää aina välillä tulla sisälle vilvottelemaan. Sukujuhlat, työt ja luottamustoimet ovat vieneet ajan, mutta ehtiipä tässä.
Viime perjantaina sain pari traktoria ja pari miestä pienentämään puukasaani ja tulos oli tässä:
Klapit saavat tietysti odottaa kuivumista, ennen kuin alan kantaa niitä liitereihin, mutta sahanpurun ja roskien siivoaminenkin vei aikansa. Sahanpurua vein ruusupenkkiin, marjapensaiden ja luumu- ja omenapuidenkin alle. Ja sitä vielä on odottamassa käyttöä. Sitä oli jo ennestään, sillä naapuri tekee polttopuita myyntiin ja kun hänelle vihjaseekin, purua saa enemmän kuin pyytää. No, se kai käy myös kasvimaan katteeksi.
Mutta tänään kylvin portulakan ja punajuuren sekä yhden penkin perunoita ja valmistelin paikan pavuilla. Pavut saavat liota yön yli vedessä.
Ennestään on siis maassa sipuleita, porkkanaa ja salaattia ja perunaa. Ajatukset ovat olleet niin muissa asioissa, etten tajunnut tiistaina käydä torilta ostamassa purjon, parsakaalin ja kesäkurpitsan taimia, vaikka olin torin varrella. Taitavat jäädä ensi viikkoon, en jaksa sitä varten kaupunkiin lähteä. Punahierkka, ruohosipuli ja sitruunamelissa kasvavat, minttua täytyy vielä tutkia, onko se herännyt.
Myös kesäkukat (lue samettiruusut ja ehkä yksi daalia) ovat ostamatta. Samettiruusuja on kyllä siemenestä kasvamassa, mutta yleensä olen ostanut niitä myös kukkivana. Tänään laitoi viimeiset verenpisarat isoon ruukkuun. Miljoonakelloissa ja petuniassa on jo muutamia kukkia vaikka vielä pieniä ovatkin. 
Mansikat taisivat olla tyytyväisiä kun lopulta sain harson päälle ja maanantaina satoi vettä (noin 12 milliä), ne ovat yhtäkkiä heränneet kasvuun. Ja tietysti rikkaruohot niiden seurana.
Ruusut taas huolettavat, vain yksi on selvässä kasvussa. Viime kesänä ne alkoivat kasvaa, vaikka olin jo menettänty toivoni ja ostin uusia taimia. Mutta pionit ovat kunnossa.
Tulppaanit ovat jo kuihtuneet, paitsi tämä suipponirkko.
Joskus tämä tulppaani on ollut syvän violetti, joskus punaisen ja valkoisen kirjava, tänä vuonna siis ainakin nyt vielä punainen.



keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kasvihuone houkutteli

Viikonvaihteessa katselin lehdistä ilmoituksia seinään nojaavasta kasvihuoneesta ja innostuin. Menin maanantaina rautakuppaa, muta kun myyjä näytti miten iso se olisi, aloin epäröidä. Tarvitsen sitä kuitenkin (ainakin toistaiseksi) vain taimien kasvatukseen. Niinpä tyydyin pieneen (hyvin huteran tuntuiseen) lavaa, johon kuitenkin mahtuu hyvin parvekeruukku, jossa jo salaatti kasvaa, kukantaimet, jotka tarvitsevat suojaa yöksi sekä samettikukan kylvöt, jota on sekä parvekeruukussa että pienissa taimiruukuissa. Löysin samettikukan siemeniä kuitenkin, kun hain jotakin muuta.

Viime yöksi luvattiin pakkasta ja niinpä heitin illalla kevyen fleece huovan lavan päälle ja hyvin säilyivat kukan taimetkin siellä. Petunia on jo yltynyt kukkimaan, vaikka on vielä pienessä ruukussa.
Tämän päivän iloinen yllätys oli itsekseen kasvanut orvokki.



maanantai 5. toukokuuta 2014

Haaste

Sain Julkulanniemen palstaviljelijältä haasteen, jonka säännöt menevät näin:

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään
2. Haastetun pitää vastata haastajan 11 kysymykseen
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille
4. Haastettujen tulee valita 11 blogia, joilla on alle 200 lukijaa
5. Sinun tulee kertoa ketkä haastat
6. Ei takaisin haastamista

Siis toimeen. Itsestäni:
1. Asun yksin (+ kissa) maalla.
2. Viihdyn hyvin omassa seurassani
3. Luen läppäristäni blogeja ja lehtiä ja seuraan facebookia.
4. Pelaan läppärilläni pasiansseja ja Cityvilleä
5. Olen pitkästä aikaa ryhtynyt kutomaan (puikoilla), toukkapussi nyt teon alla.
6. Kuntoilu ja laihduttaminen ovat jatkuvia "pitäisi" asioita.
7. Hoidan mieluummin kasvitarhaa kuin kukkia.
8. Ainoat itse istuttamani monivuotiset kukat ovat ruusut ja pionit (ja muutama tulppaani ja krookus).
9. Luotan siihen, että luonto antaa kukkia ihailtavaksi, ihailen jo voikukkia.
10. Ennen nukahtamista luen aina puolisen tuntia kirjaa.
11. Nykyään juon aamuisin vain yhden kupillisien kahvia.

Ja saamani kysymykset:

1. Suosikki TV-ohjelmasi?
   Francon jälkeen -espanjalainen perhesarja
2. Millaisia kirjoja luet?
   Mielellään naisten kirjoittamia, mutta ei jännitystä.
3. Sisustusmakusi?
    En oikeastaan sisusta, huonekaluta ja tekstiilitkin ovat vanhoja, joskus paikalleen löytyneitä
4. Lempivärisi?
    Punainen
5. Paras kasvisruokasi?
    Perinteinen kesäkeitto 
6. Miten rentoudut?
    Pelaamalla pasianssia läppärillä
7. Oletko koira- vai kissaihminen?
    Minulla on kissa pitämässä hiiret kurissa
8. Säästövinkkisi?
    Älä osta mitään, mitä et tarvitse mietittyäsi asiaa vähintään kaksi päivää
9. Liikuntaharrastuksesi?
    Hiukan sauvakävelyä, talvella kansalaisopiston jumpparyhmä
10. Missä olet erityisen hyvä?
     Olen hyvä eksymään
11. Mitä puutarhanhoito sinulle merkitsee?
    Kauniita kukkia ja hyvää ruokaa omasta puutarhasta

En osaa ainkaan tähän hätään haastaa ketään, joka ei olisi jo haastetta saanut, en siis tee kysymyksiäkään. 

torstai 1. toukokuuta 2014

Sadetta odotellessa

Tänään piti sataa, mutta saderintama ei tänne asti yltänyt. Sadetta odotellen vein kuitenkin eilen omenapuiden alle hiukan lannoitetta (sen mitä autotallin nurkasta löysin, täytyy ostaa lisää) ja kalkkia. Ja karsin vahoista karviaispuskista kuivuneita oksia. Niissä on myös aivan sammaloituneita oksia, jotka kuitenkin ovat hengissä.
Aurinko alkoi paistaa iltapäivällä niin, että piti lähteä ulos. Tarkoitus oli laittaa samettikukan siemeniä itämään. Olen usein ottanut syksyllä siemeniä talteen. Enpä ollut viime syksynä jaksanut sitä tehdä, sillä siemenpussissa olikin malvan siemeniä. Taitavat olla nekin tarpeen, vaikka kyllä malvoja on kasvussa terassin edessä. Tosin taitavat odottaa lämpimämpiä ilmoja, joita ei ole kuitenkaan ihan heti luvassa.
Säästä huolimatta voikukkia on entistä enemmän, tulppaanien kasvu on edelleen hidasta.
Menin siis hetkeksi puutarhaan tekemään multakasan viereen penkkiä valkosipuleille. Olen yrittänyt kasvattaa siinä aikaisemmin porkkanoita ja salaattia, mutta huonolla menestyksellä. Nyt yritin ottaa pois rikkaruohojen juuret ja siirsin kasasta lisää multaa, täytynee myös kalkita.
Kun hiukan touhusin ja kiviä pois maasta, hengästyin heti. Ja iso maha haittasi kumartelua! Tarttis varmaan tehdä jotain. Vaikka puurtaa puutarhassa entistä ahkerammin!