perjantai 29. toukokuuta 2015

vielä porkkanaa

Eilen vietin iltapäivää kasvimaalla, oli mukavan lämmintä ja aurinkoista.
Tasoitin multakasan pohjan ja kylvin siihen (taas) porkkanaa ja punajuurta (pitkulaista). Samoin kylvin portulakkaa ja hernettä samaa paikkaan kuin viime vuonna, koska siinä oli herneen alkuja kasvamassa.
Sen sijaan viime syksynä kylvetyt porkkanat eivät ole itäneet, kylvö siis uusittava. Ensimmisenä keväällä kylvetyty porkkanat ovat jo pinnalla,  kohta aika harventaa.
Vielä on yksi penkki laittamatta, sinne on tarkoitus laittaa kesäkurpitsaa ja papuja. Ei vielä kiire.

tiistai 26. toukokuuta 2015

Lehtikaalia tuli

Eilen kävin torilla ostamassa taimia: pinaattia, persiljaa, sitruunamelissa, kiinalaista ruohosipulia, purjoa ja lehtikaalia. (Tilli unohtui). Purjoja pyysin tusinan. Tusina oli tänä vuonna 17. Kun pyysin lehtikaalia, myyjä kysyi, haluanko vihreää, punaista vai palmukaalia. Pyysin tusinan yhteensä. Kun tänään istutin ne, laskin, että joka lajia oli 7 eli yhteensä 21. Riittää ensi kesäksi ja talveksikin, jos jaksan pakastaa.
Viime viikolla kylvin yhteen penkkiin lisää porkkanaa sekä punajuurta sen verran kuin siementä oli. Lisää ostin ja kylvän, kunhan ehdin.
Viime viikolla jatkoin myös huonekasvien mullan vaihtoa, vuorossa kaktukset.
Terassin reunaan istutin malvaa, jota löysin nurmikolta. Myös leikkasin ruohon ensimmäisen kerran. Puupinon pohjalle heittelin kaikenlaisia kukkien siemeniä ja myös ruoho siemneiä. Saa nähdä mitä sieltä kasvaa, vai kasvaako mitään.
Etsin taas akkutrimmerin akkua, mutta en löytänyt. Niinpä ostin uuden trimmerin, joka on entistä parempi myös sikäli, että siinä on siimaleikkuri. Vanhassa oli vain muoviläpyskä.
Uutta en ole vielä ehtinyt kokeilla, sillä heti kun sain taimet maahan alkoi sataa.

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Ennen ja jälkeen

Eilen ja tänään menin lopulta huonekasvien kimppuun. Mullan vaihto sisäkukille on monena vuonna jäänyt tekemättä ja tänäkin vuonna hiukan venähti. Hyvin kukat ovat kuitenkin jaksaneet veden ja teen (kaadan aina teet mukien pohjalta kukille) voimin. Joskus harvoin laittanut lannoitettta (sekin varmaan vuosikymmenen vanhaa) veteen.
Ensimmäiseksi otin käsittelyyn keittiön seinältä kultaköynnöksen, jonka sain talon mukana.

Kuten kuvasta näkyy, vartta oli paljon, mutta lehdet vähissä, vaikka hankin kukkaa varten kasvilampun, joka paloi talvella joka päivä. Ruukku oli tietysti täynnä juuria, joita karsinkin ankarasti, samoin kuin koko kasvia.

Ja seuraavaksi cissus työhuoneen seinältä. Olen sen saanut työkavereilta, minkä vuoksi en ole raaskinut hävittää sitä, vaikka joskus on mieli tehnyt.
Sama juttu sille, paljon juuria ja itse kasvia pois - vahingossa enemmänkin kuin oli tarkoitus;
Saa nähdä, miten selviävät käsittelystä. Molemmista otin tietysti pistokkaita veteen juurtumaan siltä varalta, etteivät selviä. Kaikkien kukkien ruukut olivat täynnä juuria, niinpä otin vain pistokkaita tarkoituksena uusia koko kasvi. 
Urakkaa täytyy jatkaa ensi viikolla, kunhan saan ostettua kaktusmultaa.
Puutarhan työt jäivät vähälle tälle viikolla, tiistaina istutin kuitenkin sipulit ja ruukutin pihakukkien taimet. Nyt latvoin verenpisarat, jotta niistä tulisi tuuheampia ja laitoin pistokkaat kasvamaan samoin muovirasioihin, missä taimet tulivat. Ainakin vielä ovat hengissä.
Tulppaankit ovat vihdoin avautumassa, mutta voikukat tietysti ehtivät ensin.

Mutta malvat ovat taas vähissä terassin reunalla, onneksi on hiukan siemeniä viime syksyltä, täytyy kylvää niitä. Ja ottaa taimet talteen, mistä niitä sitten löytyykin. Nurmikkokin pitäisi jo leikata.

sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Valkosipulit

Tänään valkospulit maahan talvivalkosipuleiden jatkoksi laitimmaiseen penkkiin. Ja hiukan porkkanoitakin seuraksi. Talvivalkosipulit näkyvät jo olevan mukavasti kasvussa. Valkosipuleita näkyy taas nousevat siellä täällä, syksyllä maahan jääneistä. Annan kasvaa.
Aurinko paistoi, mutta ilma - ja tuuli - oli kylmä, piti hakea toppahousut jakaan, että tarkeni.

perjantai 1. toukokuuta 2015

Kylvökausi alkuun

Tähän asti olen ulkona tehnyt vain risusavottaa. Viime kesänä kaadetuista puista on oksat olleet suunnilleen entisellään ja nyt kun ei ole ruoho vielä kasvanut niitä peittämään, ovat näyttäneet pahalta ja niinpä olen siivoillut pihan sisääntuloa. Pienimmät risut vien kauemmas metsään, sormenvahvuiset katkon  oksasaksilla paloiksi odottamaan polttamista pesässä ja isot kasaan odottamaan sahausta ja jopa tarvittaessa halkaisua. Kasa on nyt tämän näköinen, siellä on ihan risujakin joukossa. Saa nähdä, saanko sitä kesällä käsiteltyä vai jääkö taas syksyksi.

Muutama viikko sitten tulleet kukantaimet ovat vielä hengissä, eivät ole paljon kyllä kasvaneet. Portulakatkin ovat piristyneet, ne ovat varmaan turhan pienissä ruukuissa. Ehkä voisi laittaa jo muutamaan isoon ruukkuun. Ei ole oikein käsitystä, millaisia ne ovat isona. (Kuva jotenkin nurin päin.)

Portulakat ja muutkin ovat olllet taimilavassa, johon olen yöksi laittanut harsoa päälle, ainakin jos on luvattu kylmää yöksi. On siis verenpisaroita, kerrottuja petunoita ja miljoonakelloja kasvamassa. Verenpisaroita pitäisi varmaan kohta latvoa.
Kaksivuotiset orvokit ovat saaneet olla pöydällä. Niissä on jo yksi kukka, nekin voisi varmaan istuttaa yhteen isoon ruukkuun. (Miksi en sitä heti tehnyt?)


Hiukan orvokeitakin jo ostin ja istutin,
 Isot narsissit alkavat myös olla kukassa
Ja pieniä sinisiä skilloja on noussut sinne tänne.
Ensimmäinen voikukkakin kukki jo talon seinä alta.
Tulppaanit ovat vasta nupussa.
Rapareperi on jo hyvässä kasvussa. Myön ensimmäisen pionin juurakko on selvästi hereillä.

Tarkoitus on huomenna kylvää salaattia sekä maalle harson alle että parvekeruukkuun taimilavaan. Ja ehkä myös samettiruusuja, niidekin siemeniä löysin. 
Tänään myös putsasien ekan mansikkapenkin, tosin peurat olivat syksyllä pitäneet vanhoista lehdistä huolen, joten vain leikkelin lehtiruoteja pois, samoin rikkaruohoja. Ripsuttelin hiukan syyslannoitettakin niille ja varmaan laitan harson päälle, jotta kasvu nopeutuu.