perjantai 29. huhtikuuta 2016

Töitä

Nyt on ollut pari päivää aurinkoista tai oikeammin pilvipoutaa ja hyvä sää puuhailla ulkona. Musta ja viherherukat on karsittu ja vadelmat. Jotenkin harvalta näyttää vadelmapensas pihan nurkassa, mutta tulee mitä tulee, metsästä lisää.
Katkaisin raahasin pois myös koivun, joka oli kaatnut kirsikkapuistooni. Vielä pitäisi pieniä se polttopuiksi asti.
Ja kukantaimet ovat jo ulkoilleet parina päivänä. Tänään myös istutin rusokit ja portulakat isoihin ruukkuihin ja muutaman miljoonakellon. Täytyy silti tuoda niitä vielä pariksi yöksi sisälle. Sitten pitäisi jo lämmetä ja tuon taimilavan taas terassille.


Näintä kevättähtiä on muualla sinisenä peittona nurmikolla, minulla muutama siellä tällä.

maanantai 25. huhtikuuta 2016

Valkoinen maa

Maa oli valkoinen tänä aamuna herätessäni. Mikään yllätys se ei ollut, lumi/räntäsateesta oli varoteltu jo viime viikon lopulla. Ja itse asiassa yö oli lämpimämpi kuin edelleiset yöt. Lunta näkyy veilä nytkin iltapäivällä, mutta eiköhän se lähipäivinä sula.
Puutarhuri lähetti kukantaime jo maaliskuun lopussa. ne tulivat hiukan kiireiseen tilanteeseen, joten istuttelin niitä melko (liian) pieniin purkkeihin. Ovat kuitenkin lähes kaikki elossa, yksi rusokki  on kuollut. Taimet odottelevat edelleen salin pöydällä, vaikka kai niitä voisi jo viedä edes eteiseen, sillä on kutienkin lämmintä yli kymmenen astetta. Ja sieltä on helppo viedä päiväksi ulos. Pitäisi varmaa jo istuttaa isompiin ruukkuuihin, mutta en viitisisi moneen kertaan istuttaa ja jos laittaa jo isohin ruukkuihin, suurempi työ kuskata ulos ja sisään. Kuusi petunian tainta ein Mirjalle viikko sitten.

Puutarhassa olen sanut sen verran aikaan, että siistin mansikkapenkit, laitoin hiukan sahanpurua katteeksi ja toisen penkin päälle vielä harsoa. Ja levitin kalkkia puutarhaan sekä omapuiden alle.
Ensimmäinen työ oli kuitenkin ravistella Sariola-omenapuusta mädäntyneet omenat alas ja hiukan leikellä sitä. Hyvin hiukan.

Mansikkamaan jälkeen kävin taas mustaherukoiden kimppuun. Leikkelin lamoavat oksat pois. homma on vielä kesken ja oksat viemättä pois.

Ostin joskus kun löysin espanjalaista luomuvalkosipulia, se on ollut jääkaapissa kylmäkäsittelyssä ka aion kokeilla miten kasvaa. Kotimaista valkosopulia ei löydy googlettamalla, ilmeisesti viime kesä oli joka paikassa huono. Talvivalkospulikaan ei ole vielä noussut pinnalle, toivottavasti nousee.

Orvokeita ostin pari viikkoa sitten, yhden valmiin ruukun ja neljä tainta, jotka ovat jo päässeet isoihin ruukkuihin ja saivat lumisateen niskaansa,
Pihassa krookukset ovat jo lakastuneet, tulppaanit ja narsissit kasvamassa, yhden tulppaanin nupun jo huomasin. Muutama kevättähti on kukassa, kasvavat yksittäin, niin että pitää tarkkaan katsoa, että löytää.
Myyrät ovat tehneet taas multakasoja erityisessti terassin reunaan, vaikka pihassa on ollut karkotin. Onneksi eivät ole syöneet krookuksien mukukoita, nämäkin kasvoivat aivat kasan reunalla.