keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Hiukan sadetta

Tänä aamuna satoi hiukan noin viisi milliä. Hyvä sekin - kasvit saivat vettä ja lisäksi saavit täyttyivät rännien alla.
Kaikki on kylvetty, paitsi mansikkamaa odottaa taimia. Viimeisenä vielä käyttämättä jääneet itäneet perunat sekä punajuuret ja hiukan salaattiakin. Salatti on kasvanut hitaasti paitsi valmiit kaupasta ostetut, mutta nekin olen syönyt loppuun, Eilen jo salaatissa oli paljon vesiheinää, täytyy syödä sitä mitä salaattimaalta saa sekä voikukanlehtiä. Illalla kaupassa alistuin ja ostin salaattia, jona pohjan voin taas viedä maalle kasvamaan.
Ja pienten omenapuiden alustan perkasin ruohosta, laitoin mullan päälle hevonkakkaa ja pihasta sahanpurua. Kun viimeistä puruämpäriä tyhjensin, tajusin, että olisi pitänyt kastella lannoitteet, jotta ne nopeammin sulaisivat, mutta liian myöhään. Heitin hiukan lannoitetta vanhemmillekin omeapuille, varsinkin sariola näyttää voivan huonosti. Jos se tekee paljon raakileita, täytyy osa ottaa pois.
Toissayönö kävi halla, perunanvarret mustuivat, jopa harson alla, kun harso oli jo korkeiksi kasvaneissa varsissa kiinni. Muita vaurioita en ole (ainkaan vielä) huomannut. Kukkia vein suojaan taimilavaan tai pöydälle seinän viereen. Mansikat kukkivat, toisen penkin päällä oli harsoa, mutta minusta kukat ovat säilyneet.
Eilen aloitin kasvimaan perkauksen eli perkasin ja harvensin alustavasti porkkanapenkit ja siivosin valkospulipenkit. Espanjalaiset kasvavat tosi hyvän näköisesti.
Tänään pitäisi puhdistaa sispulipenkki, siinä on rikkaruohoja enemän kuin sipuleita.  Ulkona on aurinkoa, mutta kova tuuli ja kylmä, vain kymmenkunta astetta,
Mansikantaimia en löytänyt netistäkään, paitsi Jonsokia olisi ollut. Pidin kuitenkin voimassa Kajaaniin tekemäni varauksen Polkista, pitäisi tulla heinäkuussa.


sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Helteen jälkeen viileää

Viime viikko oli helteinen, oikea helleraja eli 25 astetta ylittyi parina päivänä. Eilen alkoi puhaltaa pohjatuuli ja nyt on lämmintä kymmenen astetta vähemmän, noin 13 astetta ja se kylmä tuuli.
Ihan kaikki ei ole vielä kylvetty, yksi penkki odottaa kylläkin valmiina. Siihen olen suunnitellut perunaa ja punajuurta ja ehkä hiukan salaattiakin.
Torstaina ostin torilta lehtikaaleja ja pinaattia. Nyt pyysin varovasti vain punaista ja vihreää lehtikaalia ja tarkkasorminen myyjä antoi niitä 14 kpl, tusinan pyysin. Ne laitoin perjantaina maahan ja eilen herneitä.
Tänään olen pitänyt lepopäivää sisällä, sillä ensi yöksi on luvattu kylmää, ehkä hallaakin, joten kylvö saa odottaa huomiseen. Varmaan täytyy kastella ja siirtää arimmat kukat taimilavaan ja ehkä kesäkurpitsan päälle harsoa.
Odottamaan jää mansikkamaan lisäys. Yritin viime viikolla etsiä mansikantaimia paristakin puutarhakaupasta, mutta löysin vain parvekemansikoita ja ostinkin niitä muutaman. Googletuskin kertoi, että mansikantaimet taitavat olla loppu tältä keväältä, joten tein varauksen heinäkuun puolivälin satoon. Kajaanista!
Kiireesti pitäisi myös jo perata ja harventaa aiemmin kylvettyjä. Ja uskaltautua katsomaan omena- ja luumupuita ja siivota niiden alusta!
Sireeni kukkii täysillä, sen näen ikkunasta. Akileijat ovat myös jo kukassa, mutta päiväkkakkaraniittyni on kärsinyt talvesta tai ei ole oikein vielä herännyt!