tiistai 25. lokakuuta 2016

Valkosipulit maahan

Tänään lopulta istutin talvivalkosipulit. Lajikkeena nyt puutarhurilta ostettu Ziemiai. Isoja kynsiä, epäilen, että en yhtä isoja saa syksyllä. Maahan laitoin myös yhden vanhan kanna sipulin kynnet ja jääkaapissa on kylmäkäsitelyssä kaksi sipulia omaa vanhaa kantaa. Ne kylvän keväällä.
Kasvimaa ei ole nyt mitään pakollista tekemistä, ellen innostui vielä siivoamaan.
Mutta pihassa on kukkaruukut tyhjentämättä ja pesemättä ja ruusupenkki siivoamatta ja peittelemättä. Toivon siis pitkää ja pakkasetonta syksyä. Mutta vettä saisi välillä tulla, ettei kaivo kuivu.
Ja viimekeväisen puunkaatojen jäljiltä on oksia katkomatta. Sitä työtäkin olen parina päivänä aloitellut.

sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Vihonviimeisetkin pois

Torstaina vein kasvimaalta pois vihonviimeisetkin eli lehtikaalit. Ne kyllä vielä hiukan kasvoivatkin ja kauriit olivat löytäneet ne. Kauriit olivat löytäneet taas pienet omenapuuni! Niinpä katsoin viisaimmaksi viedä lehtikaalitkin pois, etteivät kauriit opi käymään puutarhassa syömässä. Ne ne metsään eläinten polun varteen, syökäät siellä.
Ja omenapuiden ympärille vein verkkoa ja laitoin tuoksuvaa saippuaa. Ehkä saava olla rauhassa ja kasvaa satoakin tuottavaksi.
Ihan vihonviimeisiä eivät lehtikaalitkaan ole. Persilja on vielä kauniin vihreää. Taisin laittaa yrtit liian lähekkäin. Persilja on ainoana kasvanut kauniisti. Muutaman lehden sain myös punahierakkaa ja hiukan tilliäkin. Persiljaa on myös nippu kuivumassa.
Omenia olen tiputellut, muutama on vielä jäljellä, ne olivat niin tiukassa, etten saanut alas. Täytynee vielä joskus yrittää. Omenasosetta tein toisenkin satsin, mutta sitten päätin lopettaa, viimevuotisiakin on vielä pakkasessa. Olen hiukan kuivannut ja toissapäivänä tein ison piirakan, jonka laitoin suuremmaksi osaksi pakkaseen. Ja tietysti syönyt monta päivässä!

perjantai 7. lokakuuta 2016

Kaikki korjattu

Tällä viikolla on ollut kylmiä oitä ja aamuja, pakkasta ihan oikeasti ehkä viitisen asstetta. Eilen nostin kasvimaalta viimeisetkin eli purjot. Omenoita on kyllä vielä puiden yläoksilla ja täytynee odotella, milloin ne tippuvat alas tai saan ne haaviin tiputettua.
Eilen illalla keitin ensimmäisen erän omenasosetta. Tänään täytyisi jatkaa. Aion kyllä laittaa myös osan talteen odottamaan syöntiä. Antonovkatkin ovat yllättävän madottomia, tiedä sitten auttoiko hajusaippua oksalla, vai mistä kese.
Viimesisä saaliita kasvimaalta ovat olleet myös kehäkukat. Kylvin niitä melko myöhään kasvimaan koloihin ja ne alkoivat kukkimaan melko myöhään. Olen niitä sieltä sitten tuonut aina muutaman keittiön pöytää ilahduttamaan.
Pakkanen on mustuttanut tietysti kukkia, mutta miljoonakellot ovat säästyneet taimilavassa, mutta yllättäen kyllä myös terassilla ollut ruukku on vielä hiukan kukassa.
Seuraavaksi on vuorossa kompostin levitys ja talvivalkosipulin istutus. Menee loppukuulle, ensi viikolle on muuta touhua - ellei sitten maanantaina: