perjantai 10. elokuuta 2012

mehuja

Eilen ja tänään hoidettiin taas yksi syysurakka. Mehunkeitto. Sisar puskissa kumppaninsa avustamana ja minä keittiössä puuhellan ääressä. Kolme maijallista punaisia ja saman verran mustia. Nyt kieltäydyin enemmästä, koska mehuilla ei ole menekkiä, vaikka marjoja jäi puskiin. Annoin kaikki lasipullot sisarelle, jolla on kauunkiasunnossa konellisesti jäähdytetty kellari. Itselle otin vain hiukan pakastepulloja.
Ja mehuja tulee vielä. Metsävatut alkavat nyt vasta kypsyä. Puutarhan kulmasta olen poiminut puutarhavattuja monta litraa herukoiden joukkoon ja niitä varmaan tulee vielä. Ne ovat olleet niin huonoja matoisia, että olen oikeastaan laittanut kaikki suoraan mehustukseen, hyvä kun hiukan hyviä löytänyt puuron ja jugurtin päälle.
Puutarhavatuista ole yleensä laittanut parhaat pakkaseen sallaisenaan syötäviksi ja huonot mehuksi. Eli pari maijallista varmaan vielä keitän, mansikoitakin taitaa olla mehustusta varten pakkasessa odottamassa.
Sisaren mukaan laitoin jo sipuleita, joista varret ovat lakoontuneet ja pari talvivalkosipuliakin. Kesäkurpitsa kärsii varmaan viileistä säistä, koska sato on vähäistä. Ensin kylvetyt porkkanat ovat jo syötäviä, samoin purjo. Pavut vasta kukkivat, mutta onneksi ensi viikosta on luvattu kohtuullisen kaunista, vaikka viileää.
Ja onneksi ensi viikolla pitäisi olla aikaa tehdä ulkotöitä, marjastaa ja siistiä pihaa ja puutarhaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja ja kokemuksia