torstai 22. toukokuuta 2014

Hellettä

Pitkästä aikaa koko päivä kotona ja puutarhatöissä. Tosin helle (+25 astetta) on  minulle liikaa, pitää aina välillä tulla sisälle vilvottelemaan. Sukujuhlat, työt ja luottamustoimet ovat vieneet ajan, mutta ehtiipä tässä.
Viime perjantaina sain pari traktoria ja pari miestä pienentämään puukasaani ja tulos oli tässä:
Klapit saavat tietysti odottaa kuivumista, ennen kuin alan kantaa niitä liitereihin, mutta sahanpurun ja roskien siivoaminenkin vei aikansa. Sahanpurua vein ruusupenkkiin, marjapensaiden ja luumu- ja omenapuidenkin alle. Ja sitä vielä on odottamassa käyttöä. Sitä oli jo ennestään, sillä naapuri tekee polttopuita myyntiin ja kun hänelle vihjaseekin, purua saa enemmän kuin pyytää. No, se kai käy myös kasvimaan katteeksi.
Mutta tänään kylvin portulakan ja punajuuren sekä yhden penkin perunoita ja valmistelin paikan pavuilla. Pavut saavat liota yön yli vedessä.
Ennestään on siis maassa sipuleita, porkkanaa ja salaattia ja perunaa. Ajatukset ovat olleet niin muissa asioissa, etten tajunnut tiistaina käydä torilta ostamassa purjon, parsakaalin ja kesäkurpitsan taimia, vaikka olin torin varrella. Taitavat jäädä ensi viikkoon, en jaksa sitä varten kaupunkiin lähteä. Punahierkka, ruohosipuli ja sitruunamelissa kasvavat, minttua täytyy vielä tutkia, onko se herännyt.
Myös kesäkukat (lue samettiruusut ja ehkä yksi daalia) ovat ostamatta. Samettiruusuja on kyllä siemenestä kasvamassa, mutta yleensä olen ostanut niitä myös kukkivana. Tänään laitoi viimeiset verenpisarat isoon ruukkuun. Miljoonakelloissa ja petuniassa on jo muutamia kukkia vaikka vielä pieniä ovatkin. 
Mansikat taisivat olla tyytyväisiä kun lopulta sain harson päälle ja maanantaina satoi vettä (noin 12 milliä), ne ovat yhtäkkiä heränneet kasvuun. Ja tietysti rikkaruohot niiden seurana.
Ruusut taas huolettavat, vain yksi on selvässä kasvussa. Viime kesänä ne alkoivat kasvaa, vaikka olin jo menettänty toivoni ja ostin uusia taimia. Mutta pionit ovat kunnossa.
Tulppaanit ovat jo kuihtuneet, paitsi tämä suipponirkko.
Joskus tämä tulppaani on ollut syvän violetti, joskus punaisen ja valkoisen kirjava, tänä vuonna siis ainakin nyt vielä punainen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja ja kokemuksia