tiistai 9. syyskuuta 2014

Kesää ja mehustusta

Tein muutama päivä sitten pitkän ja perusteellisen postauksen, mutta ilmeisesti nettiyhteys katkesi pahaan aikaan, koska mitään ei näy. Yritetään nyt uudelleen.
Marjat on siis poimittu (paitsi puolukat). Puskat ovat tyhjiä. Mehustus  sen sijaan ei vielä ole loppunut. Viime viikolla keitin pari maijallista ja tänään yhden. Punaisista ei paljon mehu kertynyt, mutta mustista enemmän. Pakkasessa on vielä mustaherukoita, mansikoita ja vadelmiakin mehustukseen.
Edelleen luvataan lämmintä, parikymmentä astetta.  Tänään satoi, siksi mehustus. Täytynee odottaa seuraavaa sadepäivää, jotta hellan lämmitys tuntuu järkevältä. Kun sää kuivuu, täytyy jatkaa klapien vientiä liiteriin, niitä on vielä hiukan pihassa, vaikka lähes joka päviä olen muutaman sylillisen sisään vienyt kuivia kasan päältä.
Yleensä olen pitkälle syksyyn saanut mustaherukoita puuron päälle, mutta nyt se ei onnistu. Onneksi on löytynyt viimevuotisia omenasosetta, kesän marjoihin en vielä ole tohtinut koskea. Hyvä onkin käyttää omensoseet loppuun, sillä materiaalia soseeseen on kyllä taas tulossa. Sariolassa on omenia niin, että pelkään oksien katkeavan. Sokerimiirojakin on mukavasti molemmissa puissa ja siinä kauan sitten ostetussa kääpiöpuussa, jonka olen jo jättänyt omana onnensa nojaan, on kolme omenaa.

Maahan pudonneiden omenien kimpussa on ollut innokkaita muurahaisia, mitä en ole ennen huomannut.
Omenapuita olen ostanut ja istuttanut lisääkin. Maikki juuresmaan viereen ja punakaneli vadelmien viereen kuihtuneen tilallle. Maikin vieressä kasvaneessa ruusukvittenissäkin on muutama hedelmä, täytynee lisätä ne omenasoseeseen.
Tyrnisato jäi hyvin pieneksi. Kun rupesin niitä poimimaan, osa olikin jo yllättäen ylikypsiä ja haljenneita.  (Mehiläiset tms asialla?) Ja niistä kun sitten poimin, osa oli vielä raakoja!
Parsakaaleja ei taida tulla yhtään, lehtikaalit ovat voimissaan ja niitä olen aina heitellyt juuresten joukkoon paistinpannulle. Ehkä kannattaa siirtyä kokonaan lehtikaaleihin ja ostaa parsakaalit kaupasta ja torilta.
Luonnonkukat ovat kuihtuneet, mutta onneksi ruusut ja samettikukat vielä kukkivat.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja ja kokemuksia