sunnuntai 12. lokakuuta 2014

syksy jatkuu

Syksy on jatkunut lämpimänä ja toivottavasti jatkuu sellaisena edelleen. Sitkeä flunssa on estänyt ulkotyöt ja tulossa on vielä viikon matka ulkomaille lämpimään (ennuste + 28, huh!), joten ihan heti ei töihin pääse.
Tärkein tekemätön homma on kompostin tyhjennys talvea varten. (mutta ehkä jo huomenna). Maassa on veilä hiukan porkkanoita ja punajuuria, purjoa ja lehtikaalta. Porkkanoista on kyllä suurin osa jo pakkasessa, loput jätin heti syötäviksi. Myös punjauuria olen ahkerasti syönyt. Muutaman purjon jo pilkoin pakkaseen, eikä niitä paljoa ole. Olisi pitänyt kasata juurelle multaa, ruohoa tms, nyt syötävä osa on lyhyt.
Omenia ole soseuttanut sen minkä olen jaksanut ja ehtinyt. Ja tietysti syönyt. Nyt laitoin myös hiukan Antonovkia odottamaan loppusyksyä, taitavat nekin kypsyä hyviksi syöntiomenoiksi.
Uusille omenpuille kävi köpelösti. Peurat (kauriit) ehtivät ennen kuin sain hankittua karkottimia. Mutta jos juuret säästyvät myyriltä, haitta ei ole suuri, hidastaa vain kasvua. Myyriä varten olen jo istuttanut tuoksusipuleita juurille ja täytyy vielä hankkia paristot karkottimeen. Ja ehkä kaivaa veilä hiuksiakin juurelle.
Keväällä hankin taimille pienen kasvatuslaatikon ja juuri kun olin korjaamassa sitä pois, tajusin, että se hyvä hallasuoja. Niinpä yksi samettikukkaruukku on jaksanut seillä hyvin ja verenpisarakin on yltynyt siellä jopa kukkimaan - ensimmäistä kertaa. Kesällä sitä haittasi ensin kylmyys, sitten kuivuus ja sitten ehkä veilä märkyys!



Kuvat on otettu uudella puhelimella, enkä saanut tuota samettikukkien kuva käntymään. Viimeisenä on malva, joka sekin kukkii vielä muutamssa varressa.


2 kommenttia:

  1. Täytyy todeta viime päivien kokemuksesta, että nuo +30 asteen lämpötilat täällä etelässä ovat väsyttäviä. Varjoon on pitänyt hakeutua.
    Silti toivon oikein mukavaa etelänmatkaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy etelän auringossa muistella näitä Suomen syksyn harmaita ilmoja, ehkä se silloin tuntuu paremmalta. Helteistä en minäkään pidä, vaan hakeudun mielellään varjoon.

      Poista

Kommentteja ja kokemuksia