lauantai 10. lokakuuta 2015

Kylmää

Viimeksi kirjoitin, että syksy on ollut lämmin. Mutta sitten tuli kylmä kausi. Eli tämän viikon sää on ollut kaunis, mutta kylmä. Öisin kunnolla pakkasta, ainakin viisi astetta ja päivällä auringon paisteesta huolimatta lämmintä vajaa 10 astetta.
Niinpä tuli kiire kaivaa ensin loput perunat (löysin muutaman), punajuuret ja lantut ylös. Porkkanoista viimeiset kaivoin jo jäätyneestä maasta.
Samoin otin omenoita puusta korillisen, yritin valita isoimmat ja parhaat. Omenapuu näyttää edelleen lähes kesäiseltä, lehdetkin ovat vielä vihreitä (kaukaa katsoen) ja yläoksat punaisia omenia täynnä.
Pakkanen on yllättänyt luonnonkin. Puissa on vielä jäätyneitä lehtiä.
Vaikka siirsin verenpisarat taimilavaan ja laitoin yöksi fleecehuovan päälle, ne paleltuivat. Olisi pitänyt edes yksi nostaa eteiseen ja koittaa vaikka säilyttää yli talven. Ehkä ensi syksynä. Orvokit ovat vielä kukassa.
Porkkanat on jo saatu pakkaseen (tai hiukan on vielä pussittamatta). Niitä tuli paljon, onpahan syötävää talveksi. Osan aion viedä tyttären perheelle, saavat mummun luomuporkkanoita. Vähät punajuuret keitetty kuorineen, tarkoitus on pienentää ne ja tehdä sallattia ja laittaa vaikka osa pakkaseen sallattiainekseksi.
Omenat on käsittelemättä. Muutaman purkin sosetta olen jo aiemmin tehnyt, ehkä vielä muutaman. Hain muutaman antonovkankin sitä varten ja johonkin satsiin voisi tietysti laittaa tyrniä antamaan makua. Tuoreinakin olen tietysti niitä syönyt, aina välillä löytää sellaisenkin, jonka voi syödä kokonaan.  Mutta ihan tuosta vaan ei niitä voi haukata, aina pitää olla veitsi kädessä, jotta saa puhtaan palan.
Jossain sanottiin, että jäätyneistäkin omenista voi tehdä sosetta, katsotaan mitä jaksan ja viitsin.

2 kommenttia:

  1. Osaa se talvi ja pakkaset yllättää kesken lämpimän syksyn, lunta ei taida kuitenkaan vielä näkyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sentään lunta, mutta teiden jäätymisestä varotellaan!

      Poista

Kommentteja ja kokemuksia