sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Vielä porkkanoita

Kylmän kauden jälkeen päästiin taas normaaleihin lämpötiloihin. Maa oli ehtinyt jäätyä pinnalta, mutta suli viimeistään vesisateessa. Pikkuhiljaa olen tehnyt syystöitä ja istuttanut talvivalkosipulit.
Koko syksyn olen syönyt ja kuorinut ja keittänyt ja pakastanut porkkanoita. Luulin jo, että kaikki porkkanat on syöty tai pakastettu, mutta kun eilen menin kääntämään porkkanapenkkejä, eikös vain löytynyt vielä yksi unohtunut penkin pää. Nyt on sitten taas porkkanoita odottamassa käsittelyä!
Eilen todella käänsinkin hiukan kasvmaalla. Pihassa purkeissa kasvaneet mansikat istutin puutarhaa, tarkoitus on tehdä ensi kesänä lisää mansikkamaata (ja porkkanoita vähemmän).
Ja tyhjensin talvikompostin, se pakollinen syystyö on siis hoidettu. Kesäkompostin viimeistely on kyllä tekemättä. Toivottavasti ensi viikolla on aikaa, sillä tämä viikko meni paperitöihin ja kokouksiin.
Eilen ennen saunaa jopa pesin kukkaruutkin lämpimällä shampoovedellä. Tosin orvokit ovat vielä pihassa ja miljoonakello.
Omenia on vielä eteisessä puoli korillista. Saa nähdä, jaksanko kuivattaa omenaviipaleita niin kuin olen suunnitellut. Yhden kattilallisen sosetta tein tällä viikolla. Omenien käsittely on hidasta ja hankalaa, kun niissä on niin paljon madon tai toukkien käytäviä. Tosin eilen jopa läysin yhden täysin puhtaan omenan!
Katselin huolestuneena huonovointista "mummun puuta" ja mietin olenko vahingoittanut sitä pahastakin sukkahousulla. Joskus vuosia sitten laitoin sen juurelle jänisten varalle sukkahousua, enkä ottanut sitä heti kesäksi pois. Nyt katselin taas, miten juurella on varressa selvästi kapeampi kohta, jossa myös kuori on kai mädäntynyt, eli pelkään, ettei siitä pääse ravinteet ylöspäin.  Toivottavasti puu siitä kohenee. Juurella on ainakin myyränkarkotin. Toivottavasti sen tärinä ei haittaa juuria.
Mutta lehtikaali ei pakkasesta piittaa, kasvaa kauniina edelleen. Haen siitä aina pari lehteä lähes joka aterialle ja jonkin verran olen kuivannut kuivurissa.
Persiljoita otin nipun kuivumaan hellan pellin varteen. Kuivurin 40 astettakin oli  liikaa, mustuivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja ja kokemuksia