sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Kylmä juhannus

Juhannus on jatkunut kylmänä, eikä lämmintä luvata ennen kuin viikon päästä. Tänään on ollut harmaan pilvistä koko päivän, ja sadettakin tullut silloin tällöin, mutta ei kovin montaa milliä -ainakaan vielä. Sateista luvataan koko ensi viikoksi.
Kun tuttavat puhuivat, ettei syksyllä tule herukoita eikä omenia, koska pölytys ei onnistunut, minunkin piti käydä katselemassa marjapensaita ja omenia. Punaherukoita tulee, mustia ja karviaisia ehkä vähemmän, mutta tulee kuitenkin. Omenapuista Sariolassa oli mukavasti pieniä alkuja, mutta isompi "mummun puu" on jotenkin huonovointisen näköinen. Lehdet ovat pieniä ja vaalean haaleita. Ovatkohan myyrät syöneet juuria? Täytynee huomenna kastella nokkosvedellä, sitä on hautumassa ja viedä lannoitetta juurelle, jospa se auttaisi.
Eilen huomasin, kun hain puutarhasta salaattia, että perunanvarret olivat hiukan mustuneet, niin kylmä oli juhannusyö. Kesäkurpitsa on vielä harson alla, mutta sielläkin oli musta se lehti, joka oli harsoa kannatellut. Tänään satoi salaatihakuaikaan, enkä muistanut tarkistaa tilannetta.
Kylmä taitaa hidastaa kaikkia, näyttää, että nuput aukeavat hyvin hitaasti. Ensimmäiset pionin kukat ovat jo lähes kuihtuneet, mutta lisää ei ole auennut.
Se hyvä puoli kylmästä, että parsakaalit ovat saaneet olla rauhassa ötököiltä, eivät tosin ole tainneet paljoa kasvaakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja ja kokemuksia