perjantai 12. elokuuta 2016

Vattuja, vattuja

Tämä vuosi on ollut hyvä vadelmavuosi - ainakin täällä. Pensaat ovat olleet punaisina, niin että hankala katsoa, kun ei kuitenkaan ehdi eikä voi (eikä tarvitse) kaikkai poimia. En ole edes lähtenyt metsätietä kulkemaan kuin kerran. Postitien varressa on ollut riittävästi + puutarha- ja muut vatut omalla tontilla. Olen syönytkin niitä niin,, että alkaa riittää. Vattuja on joka paikassa niin, että aina kulkiessan on voinut muutaman napsia suuhun. Nytkin hain vielä parin desin mukillisen syötäväksi illalla ja aamulla, mutta taitaa jo riittää.
En ole laskenut paljonko vattuja on pakastimeen kertynyt, mutta aika paljon sekä sellaisenaan syötäväksi että sitten huonompia mehuun. Joskus aikoinaan ostetut mesivatutkin ovat tuottaneet paljon hedelmää, mutta eivät mielestäni maistui, joten olen jättänyt poimimatta.
Punaherukoita ei tullut paljon, ihan kaikkia en poiminut. Olen päättänyt, että keitän mehua vain kaksi maijallista. Mehuvattuja olen luvannut sisarelleni.
Vatut ovat vallanneet myös mustaherukkapensaat, niin että niitä on vaikea poimia. En tosin ole yrittänyt enkä tiedä yritänkään. Yksi rivi on vielä vatuilta säästynyt ja siitä sain syöntimarjoja sisarelle ja tyttärelle ja hiukan mehuksikin.
Viherherukoita poimin niin, että sain likööriksi yhden purkin. Samoin poimin tänään toisen karviaispensaan ja tein siitä yhden liköörisatsin. Loput pakkaseen - paitsi hiukan talteen, että teen tuoresosetta banaanien kanssa.
Tyrnitkin alkavat kypsyä - pomiminen ei siis lopu. Mustikat ostin paikallisesta vastaanottokeskusksesta.

Edellinen postaus totesi, etteivät lehtikaalit kasva, nyt nekin ovat kasvussa, ötökät kaikonneet ja vettä tullut. Välillä oli niin kuivaa, että hiukan kastelin. Perunaa ja porkkanaa olen tietysti syönyt, ja yksi iso kesäkurpitsa on kulunut, muutama on tulossa.
Pinaaattia olisi. Pakastimessa on viimevuotisiakin pinaatteja, pitäisi kiehauttaa ne ja käyttää.
Portulakat näyttivät aluksi kasvavan, mutta sitten kasvu loppui, liian kuivaa? Papuja on tulossa, täytyisi korjata talteen.

Sipulit ja talivalkospulit korjasin tällä viikolla. Sipulit ovat kuivumassa kylpyhuoneen lattialla, valkosipulit liiterissä.
Tilasin puutarhurilta uusia talvivalkosipulin siemeniä. Olisivatko parempia pitämään kuorensa.

Pari omenaakin olen jo syönty, onneksi se toinen eli pienempi mummun puu on hengissä ja tuottaa satoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja ja kokemuksia