tiistai 11. heinäkuuta 2017

Sadonkorjuu alkoi

Jo viime laitoin pakkaseen ensimmäiset tuotokset kasvimaalta. Pinaatit ovat kasvaneet reheviksi ja uhkaavat kukkia, joten viime viikolla laitoin hiukan ja tänään taas lisää ryöpättyä ja hienonnettua pinaattia pakkaseen. Melkein jo riittää, pakastinta siivotessani heitin kompostiin viime syksyn pinaattia.
Pinaatit, kaikki salaatit ja mangodi ovat kasvaneet tosi hyvin. Salaatin uusintakulvökin olisi jo valmisa syötäväksi. Olen leikannut salaattia ja pinaattia lyhyeksi, jospa kasvattaisivat uutta satoa.
Mansikoitakin on muutama kypsynyt, mutta linnut vieneet. Luulin kissojen pitäneen linnut loitolla, mutta kun eilen illalla katselin, että tänään saisi kypsiä mansikoita, yhtään punaista ei enää näkösällä. Yritin laittaa taas cd-levyjä turvaksi, mutta kiireessä taisivat jäädä keskelle kasvustoa - no ehkä auttavat siellä, ennen kuin saan korjattua.
Sipuleita kasvaa nyt vähän joka penkissä. Ostin uuden satsin ja siinä oli enemmän kuin itämättömissä vanhoissa (ne olivat isoja), joten laitoin siopuleita sitten kasvamaan mansikka -ja porkkanpenkkehinkin!
Myös pavuista tein toisen kylvön, ensimmäisestä vain muutama oli lähtenyt kasvamaan, nyt hiukan enemmän.
Pavut ja varmaan myös kesäkurpitsat kaipaisivat varmaan lämpöä enemmän, Vain muutamana päivänä on ollut lämmintä yli kaksikymmentä astetta.
Kastella ei ole tarvinnut, viime viikolla satoi yli 20 mm. ja taas sataa.
Kaikki kasvit ovat myöhässä, viime perjantaina oli tarkoitus mennä tyttären kanssa mansikoita poimimaan, mutta vielä ei valmista.  Tytär lupasi hoitaa itse mansikkansa, minun täytyisi varmaan kohta soittaa ja varata omat. Nyt on kuitenkin luvassa hyvä sato ja täytyy heti ostaa reilusti, viime talvena en paljoa saanut syödä. Ostin vähän ja sitten mansikat loppuivat yllättäen ja piti jakaa vähistä tyttärille. Onneksi oli mustikoita ja vattuja.

Kukat kukkivat kauniista, mutta monet ovat jääneet lyhytvartisiksi. Pionit ovat myöhässä, vain ensimmäinen tummanpunainen, jossa on vaan yksi kukka on jo auki.

Akileijoja on taas mukavasti siellä täällä, samoin päivänkakkaroita. 
Ketoneilikoita sain myös odotella ja luulin, ettei niitä nyt tulekaan, mutta viime päivinä olen huomannut parissa paikassa edes muutaman. Taas eri kohdissa kuin ennen.

Malvoja on hiukan pihanurmella, mutta terassin reunalla vain pari kasvustoa. Muutama alku on myös tuoksuvatukoiden tilalla. Tuoksuvatukoiden ja tarten nypintä on jatkuntut, saa nähdä montako vuotta sitä pitää tehdä.
Luulin että vatukkapensaan alat "puhjennut" kasvi on syysleimu, mutta nyt alan kallistua suopayrtin puoleen. Sen pitäisi olla voimakkaasti leviävää, kun kasvi on. Kohta se alkaa kukkikaan, sitten selviää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentteja ja kokemuksia